Vill börja med och säga att jag älskar responsen på bloggen so far, stort tack för det! Något som gjorde mig så glad häromdagen var en läsare som kom med önskemål om inlägg. Det ger mig så oerhört mycket energi, jag vill inget annat än att dela med mig och inspirera med det jag kan.Idag snackar vi det jag gillar att ha hemma för att enkelt laga god mat. Detta hade kunnat blivit en hel bok, men jag tycker att vi börjar enkelt och lite senare kan vi nörda ner oss i detaljer som till exempel olivolja. Här kommer några saker jag inte vill leva utan! Olivolja. Jag lagar nästan all min mat med olivolja. Enda gången det blir rapsolja är om det ska friteras. Jag har alltid en billig olivolja till stekning samt en finare för dressingar, såser och allmän smaksättning. Salt. Här kan man ju tänka salt som salt, men nej. Jag kan uppleva att det valiga finkorniga saltet kan ha en “brännande smak”, som i att den är för intensiv. Det saltet använder jag i sånt som ska kokas eller tillagas en längre tid som att salta upp pastavatten, grytor, marinader osv. Enda gången jag saltar med finkornigt salt där jag ska äta direkt är pommes frites. Sen har jag ett till salt – ett finare havssalt. Kan även vara finkornigt, men ofta har det en lite grövre textur. Perfekt till sallader eller den där sista sältan du behöver för att smakerna ska nå sin fulla potential. Syra. Jag älskar citron och jag anser att det är stark medspelare i allt smakförhöjande som salt och olivolja kan vara. Syran från citronen bär ju också på sin egen unika blommiga ton som jag inte kan få nog av. Jag använder mig ofta av citronskal i min matlagning också, det för med sig en god beskhet jag ofta tycker hjälper till att balansera ut rätter. Sen har vi ju också det klassiska vinägern. Vit vinäger, röd vinäger och balsamvinäger. Det finns så klart en hel annan drös där ute. Jag använder mest av sherryvinäger och balsamvinäger. Och när använder man vad? Ja, det kan ju vara väldigt olika. Till tomater med burrata och basilika skulle jag välja balsamvinäger. En rundare syra med inslag av sötma höjer smakerna istället för att göra det för skarpt. Om du till exempel hade valt citron istället hade dina tomater blivit sura och skurit sig mot mozzarellan. Umami. En annan viktig del i min matlagning är just umami. Så svårt att beskriva, men jag brukar kalla det "funky". Man hittar det ofta i ost, kött, tomat, svampar och soya. För att få fram just det där djupet använder jag oftast ostar, sardeller eller fisksås. Ett riktigt bra tips för att inte göra det för svårt eller ha för mycket olika produkter hemma som man inte riktigt använder hemma, är att lägga pengarna på en god parmesanost. Den har många fler användningsområden än bara pasta. Jag har det i nästan allt. Till och med om man har en gammal kantbit över, så kokar man med den i soppan eller grytan. Men annars har jag det ofta i sallader, dressingar och rostade grönsaker.Jag tänker att vi stannar där för idag, så ska jag få till att lyfta lite fler produkter mer ingående i framtiden. Hoppas verkligen ni kommer ha användning för detta. Och glöm inte att kommentera era favoriter!Kram, Marion