Jag brukar säga att det enda man behöver för att laga min mat är en kniv, skärbräda och mortel. Jag gillar inte att göra saker komplicerat för mig eller någon annan. Min filosofi är enkel och god mat. Jag lägger mycket vikt i att välja råvaror och dom får oftast prata för sig själva. Men några fler saker älskar jag såklart att ha för att göra vardagen lite enklare och matlagningen lite roligare. 1. Skalkniv En skalkniv kan ta dig långt, det är verkligen ett multiverktyg för mig. Det är oftast lättare att hålla en liten kniv vass, därför använder jag ofta det när jag delar mer delikata råvaror som t.ex. frukter och bär. En skalkniv är ju också en stor hjälp i att göra just det den ska, skala! Det kan även kännas som att man har mer kontroll med en mindre kniv. Du kan skala, ha som ostkniv, stycka en kyckling och mycket mer.2. Mortel Jag älskar att göra egna kryddblandningar. Jag har t.ex. en helt otrolig blandning till kyckling som jag lovar att dela snart för det är så sinnessjukt gott att grilla med dom smakerna! Med det sagt är morteln en stor del av min matlagning. Det kan bli allt från en pesto till mojo rojo eller mortla min svartpeppar. För visst köper ni hela korn peppar och maler själva? 3. Stadig skärbräda Jag brinner för den här frågan. Hur kommer det sig att många väljer att göra matlagningen lite jobbigare varje dag genom att ha en tunn, liten och halkig skärbräda som också ökar risken för att du ska skada dig? Bränn upp dem! Inte ordagrant då, det kanske inte är det mest miljövänliga valen... Har man inte möjligheten att investera i en ordentlig skärbräda så tipsar jag om att fukta en kökshandduk och lägg ut på bänken under din bräda. Det ger ett bättre grepp och du slipper att halka runt. Vill du investera i en eller två nya kan det vara en tjock i plast som har bra grepp, då kan du slänga in den i diskmaskinen också. Samt en tjock och bred i trä. Tänk då på att endast använda den till grönsaker och bröd så du lättare kan göra rent den, då du inte vill ha den i en diskmaskin.4. Träslev Att rispa en sked i pannan är inte bra för någon. Det kan skada pannan, skeden och maten om det lossnar något från pannans botten. Jag lärde mig tidigt att använda en träslev mjukt och behaglig som inte skadar något. Mitt favoritverktyg konstigt nog.5. Gjutjärnspanna Den här pannan har du med dig hela livet och lite till. En fantastiskt mångsidigt material som du enkelt steker tunna fina pannkakor i, steker kött i hög temperatur som ger fin färg eller kokar en snabb pastasås när man inte orkar anstränga sig. 6. Zestjärn Jag som älskar citrus är såklart beroende av zestjärn. Att kunna få tunt och fint rivet skal i mina desserter, sallader eller såser är för mig ett måste. Men det är inte det enda man kan göra med zestjärnet! Du kan t.ex. frysa in bär och sedan riva över din yogurt som en liten granite. Så lyxigt och gott.7. Ballongvisp Ballongvispen får in mycket luft under kort tid, vilket man vill uppnå när något ska bli ”fluffigt”. Den är perfekt att t.ex. vispa grädde, bearnaisesås en vaniljsås med. Underskatta dock inte den helt vanliga “mamma”-vispen många har hemma. Den gör jobbet, speciellt bra till såser som ska vispas upp och matas med olja som bland annat en majonäs. Hoppas detta ger er inspo till att välja rätt och kom ihåg att det ska va kul och inte jobbigt eller svårt att laga mat. Håll det enkelt. Kram, Marion